2022: 12 nieuwe hoofdstukken, 365 nieuwe kansen

09-12-2021

De meteorologische winter is ingegaan. In Torkilsbyn is de stille donkere natte herfstsfeer overgegaan in kale witte soms snijdende kou. De omgeving is bedekt met witte glinsters en op het meer ligt een dikke laag ijs. De winter wordt wel gezien als een periode van rust en ontspanning; een bezinningsperiode in het jaar. Dat moeder natuur slaapt is heel erg nodig. Want ziet alles er van buiten bijna doods uit, van binnen is er alweer groei. In het kader van deze winterbezinning is het goed om weer eens terug te blikken op de 5 doelen die we ons aan het begin van het avontuur hebben gesteld:

  • 1. minder stress
  • 2. meer vrije tijd
  • 3. vitaler en fitter
  • 4. ontdekken en ontmoeten
  • 5. leven in harmonie met de natuur

1. Over dit punt twijfelen we nog. Want gaan wonen in een ander land is hard werken. Maar hard werken betekent niet meteen stress. Hard werken kan ook leuk zijn. En het leuke heeft wel de overhand gehad het afgelopen jaar voor ons allebei.

2. Vrije tijd is de tijd die men niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten zoals (huishoudelijk) werk, zorg en studie. Vrije tijd biedt de mogelijkheid om dat te doen wat men graag doet, zoals het beoefenen van een hobby, televisiekijken of eropuit gaan. Beschouwen we dan het Zweden avontuur als iets 'wat we graag doen' dan is er zeker sprake geweest van meer vrije tijd. Maar ..... dit punt blijft een high five aandachtspunt.

3. Fit en vitaal blijven is een kwestie van bewust eten, bewegen en ontspannen. En met name het woordje 'bewust' is op dit jaar wel van toepassing. Door alle corona perikelen stond gezondheid natuurlijk grootscheeps in de belangstelling. Omdat we veel heen en weer hebben gereisd hebben we extra moeten letten op bescherming van onszelf tegen de gezondheidsrisico's daarvan. Het pendelen heeft ons ook een enorm verschil laten ervaren in rust en ruimte en het heilzame effect daarvan op lichaam en geest. Gezond eten daar deden we altijd al ons best voor, maar de Machtige Moestuin vlak in de buurt heeft daaraan dit jaar een boost gegeven. Voor wat betreft het bewegen overvalt ons nog wel eens een schuldgevoel. Bij vlagen doen we dit wel, maar het kan beter. Mee naar 2022 dan maar!

4. Ontdekken en ontmoeten is toch wel één van de leukste high fives gebleken. In 2021 hebben we zoveel nieuws ervaren, opgezocht en opgedaan en er zijn zoveel leuke nieuwe mensen in ons leven bijgekomen dat een complete opsomming ervan deze alinea zou doen ontploffen. Doel bereikt? Nee hoor, deze smaakt echt naar meer!

5. Leven in harmonie met de natuur is vanzelfsprekend in Zweden. Je kunt eigenlijk niet anders. Mother Nature dwingt zoveel ontzag en respect af dat voorzichtigheid en zorgzaamheid als vanzelf verschijnen. Peter is zelfs begonnen met 'bosverpleging' ;-) (zie video's)!! De Zweden zijn zelf ook zeer nature minded. Peter weet dat het kinderen in Zweden met de paplepel wordt ingegeven: de natuur, daar ga je respectvol mee om! En dus doen we mee. Maar wellicht zijn er in de toekomst nog zaken mogelijk als zon- en windenergie, minder of schoner reizen, (nog) minder kopen en meer hergebruiken. Dus ook wat deze high five betreft: wordt vervolgd!

Alle high fives blijven dus in 2022 ook nog overeind. Zijn er verder nog zaken die we ons in het nieuwe jaar voornemen? Jazeker! Het verder settelen in Zweden en het beetje bij beetje intrekken van dat ene been dat nog in Nederland staat, het beter leren van de Zweedse taal, het onderzoeken van mogelijkheden voor werk waar we weer graag voor uit bed komen en ... een hele belangrijke; hoe houden we toch contact met alle lieve familie en vrienden in Nederland want uiteraard willen we die absoluut niet kwijt. Daar krijgen we die nieuwe 12 hoofdstukken in 2022 wel mee vol!