A kind of magic

15-08-2022

Het verschijnsel wordt nu aan het einde van de zomer alweer gezien. Het komt voor op menig 'bucketlist' om 'nog eens te aanschouwen'. En reisbureaus organiseren er complete reizen omheen. Het Noorderlicht! En alle commerciële uitbuiting ten spijt; het blijft een prachtig noordelijk (of eigenlijk 'pool') fenomeen.

Zodra de zon in het uiterste noorden van Scandinavië weer ondergaat (korte tijd is er in de zomer ook sprake van 'middernachtzon'; de zon gaat dan helemaal niet onder) kan het Noorderlicht worden gespot. Het is een prachtig, sprookjesachtig natuurverschijnsel. De 'Aurora Borealis' intrigeert de mens al eeuwenlang. Door de geschiedenis heen hebben mensen in het donker van de nacht vol verwondering omhoog gestaard naar de wervelende stroken groen, rood, geel, roze, paars en wit licht aan de hemel. De oorzaak van de aurora werd toegedicht aan goden, geesten en magische wezens. Inmiddels weten we echter dat het noorderlicht ontstaat doordat hoogenergetische deeltjes vanuit de ruimte en de zon op het magnetische veld van de aarde stuiten.

Niet alleen het Noorderlicht zorgt voor veel kleur in de lucht. Peter wijdde er al eens een facebookpost aan; de hemel boven ons huisje heeft heel veel kleurrijke gezichten. Adembenemend mooi is het soms hoe onze 'achtertuin' er telkens weer anders uitziet. Hoe dat komt? Ik ben eens gaan googelen en vond het volgende.

Zonlicht beweegt door het zonnestelsel in rechte, onzichtbare golven. Dit licht is een mengsel van alle kleuren - rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Iedere kleur heeft een andere golflengte: rood en oranje hebben de langste golflengten , indigo en violet de kortste. 

Kleur in de vorm van pigment bestaat in de dampkring niet. De kleuren van de lucht zijn het gevolg van verstrooiing, breking en buiging van zonlicht door deeltjes in de atmosfeer. Wanneer de zon opkomt of ondergaat bijvoorbeeld, legt zijn licht een langere weg door de atmosfeer af. Een groot deel van de kleuren aan het rode einde van het spectrum wordt verstrooid en de hemel verandert van geel naar oranje en rood. Veel waterdamp in de lucht maakt de verstrooiing minder selectief; relatief veel groen en geel vindt doorgang waardoor de lucht grijzer wordt. Wolken zijn wit doordat alle kleuren van het spectrum worden verstrooid door de waterdruppeltjes waaruit de wolken bestaan. Alle kleuren worden weer samengevoegd tot wit. Fascinerend vind ik! Alleen al omdat alle kleuren die we zien dus eigenlijk helemaal geen echte kleuren zijn maar slechts onze perceptie van de natuurlijke situatie op dat moment.

Voeg daarbij dat kleuren invloed hebben op hoe we ons voelen en de magie is compleet. En magie moet het eigenlijk ook blijven. Want het mooiste is het toch als je je gewoon kunt laten overvallen door het prachtige schilderij daar buiten en je met open mond de kleurenpracht even in je op kunt nemen, compleet verwonderd over dat wat het universum nu weer heeft gecreëerd. Nee!! Niet dat fototoestel pakken! Je kunt de magie van het moment toch niet vastleggen. En je kunt het gevoel dat je overviel later zeker niet aan een ander uitleggen. Kijk en geniet! Zo meteen ziet het er weer helemaal anders uit.