Bezoek aan Orsa & Mora in Dalarna

01-01-2023

Het is 1 januari 2023. Daarom wensen we iedereen die dit leest allereerst een heel goed en gezond nieuwjaar toe. 

Terwijl de meeste mensen waarschijnlijk met de feestdagen thuis blijven zijn wij eigenlijk heel graag in die periode op reis. En dit jaar besloten we om het wat hogerop in Zweden te zoeken. Hogerop waar het nog echt winter is. Onze reis voerde ons als eerste naar Mora in de provincie Dalarna. Mora is de grootste plaats in die provincie. De plaats heeft ruim 10.000 inwoners en ligt tussen de meren Siljan en Orsasjön en aan de rivier de Österdalälven.

Mora zelf heeft veel te bieden voor wie van het stadsleven houdt. De plaats heeft een gezellig centrum met winkels, cafétjes en restaurantjes. Maar ook behoort een bezoek aan het theater of de bioscoop tot de mogelijkheden. Elk jaar in maart eindigt in Mora de langlaufwedstrijd Vasaloppet. Dit is één van de grootste sportevenementen in Zweden. Er wordt door ongeveer 15.000 sportievelingen een langlauftraject van 90 km afgelegd. Het eindpunt lag er tijdens ons bezoek verlaten bij, maar wat moet dat een indrukwekkend evenement zijn!

In Mora is de plaatselijk zeer bekende kunstenaar Anders Zorn, schilder van het leven in Dalarna, geboren. Hij wordt herdacht met Zorngården: zijn huis en tuin. Ook is er een museum waar zijn werken tentoongesteld worden.

Na uitgebreid de stad te hebben bekeken zijn we met de volvo (op spijkerbanden) ritten gaan maken rondom de meren Siljan en Orasjön. De omgeving, waar uiteraard in de winter een dik pak sneeuw ligt, heeft een uitgebreid netwerk aan wandel-, langlauf en sneeuwscooter paden  evenals skipistes. Siljansleden (leden = spoor) beslaat 340 km aan wandelpaden door afwisselend bewoond en onbewoond gebied. Het Siljan gebied is zowel in de zomer als in de winter een ware toeristische trekpleister; jaarlijks komen en gaan er honderdduizenden bezoekers. En wij snappen nu waarom. Het is er namelijk adembenemend mooi!

Tenslotte brachten we een bezoek aan de plaats Orsa. Dit dorp ligt ongeveer 15 km ten noorden van Mora en heeft ruim 5.000 inwoners. Een wandeling door het centrum leek in eerste instantie niet heel interessant, maar verraste ons op enig moment toch. Er zit namelijk muziek in Orsa! 

De plaats is bekend om Spelmän, een volksmuziek sextet met een bijzondere geschiedenis. In 1987 begonnen namelijk het voormalige ABBA-lid Benny Andersson en Orsa Spelmän een muzikale samenwerking. Gezamenlijk maakten ze de opnames voor het album Klinga mina klockor. 

Elke woensdag in juli en de eerste woensdag in augustus wordt er jaarlijks een straatmuziekfestival gehouden in het centrum van Orsa genaamd Orsa Yran. Muzikanten maken er bedevaarten vanuit alle hoeken van het land om voor en met elkaar te spelen. Yran begint meestal met alle muzikanten die zich verzamelen in Orsa Stadshotell. Daarna marcheren ze dan samen door de straten, al spelend en zingend, voordat ze uiteindelijk uit elkaar gaan en de hele avond blijven entertainen. 


Ons bezoek viel helaas in het verkeerde seizoen om dit spektakel te kunnen meemaken, maar wel kwamen we in één van de straatjes een bijzondere (ietwat rommelige) muziekwinkel tegen, waar Peter natuurlijk even moest spelen en testen. Tja, bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Tot zover het verslag van het eerste gedeelte van onze indrukwekkende winterreis. We hebben wel eens horen zeggen dat Zweden pas begint bij Mora. Dat sommigen die mening zijn toegedaan kunnen we ons nu best voorstellen. Het is prachtig in Dalarna. Maar onze reis gaat nog verder omhoog. Onze volgende bestemming is Östersund in Jämtland. In een nieuw blog doen we daarvan verslag.