De Zweden zijn zo afstandelijk en op zichzelf ....

18-03-2021

Afstandelijk en op zichzelf, dat is toch wel de algemeen levende opvatting over Noord Europeanen. Het leggen van contacten zou niet gemakkelijk zijn, laat staan het sluiten van vriendschappen. Eén van onze high fives is echter 'ontdekken en ontmoeten' en we waren dan ook heel benieuwd hoe onze ervaringen in real life zouden gaan zijn. En misschien spelen we wel een beetje vals. Peter spreekt namelijk goed Zweeds. En iemand in zijn eigen taal aanspreken,  ook nog met een grappig zuid Zweeds accent, dat is een ware ijsbreker. De Zweden spreken over het algemeen goed Engels, maar wanneer iemand de moeite neemt om (al zijn het maar een paar woorden) Zweeds te praten wordt dat zeer gewaardeerd. Verder is ons nog een aantal andere zaken opgevallen. Zo zijn de Zweden verre van opdringerig. In de restaurants word je ook zelden bediend; er is vaak sprake van zelfbediening. En ook in winkels kun je gewoon op het gemak rondkijken zonder dat een verkoopster je aanspreekt. Je wordt vrijwel overal correct, maar zakelijk te woord gestaan en behandeld. Puur en echt, zo zul je tegemoet getreden worden. Geen 'very special prices for very special friends', zoals je in Zuid Europa nog wel eens tegenkomt. Geen (te) mooie verhalen, geen 'gebakken lucht', geen nep-glimlach, nee, betrouwbaarheid, oprechtheid en echtheid, daar wordt hier waarde aan gehecht. Dit kan overkomen als afstandelijk, wij vinden dit eigenlijk alleen maar fijn. Hier worden slechts 'Volvo contacten' gelegd; sober, veilig en praktisch. Dat men hier in het noorden graag een beetje de kat uit de boom kijkt moet worden gerespecteerd. De Nederlandse directheid is men hier niet gewend. Het is heel gewoon dat er in gesprekken stiltes vallen, deze mogen gewoon zijn en dienen om na te denken. Aan gelijkheid wordt in deze omgeving veel belang gehecht. Niemand is beter dan een ander. Hou je met deze dingen rekening, dan duurt het misschien wat langer, maar dan sluit je vriendschappen voor het leven, die niet alleen maar voortduren als de zon schijnt en het leven meezit.  
De Zweedse mentaliteit heeft ontegenzeggelijk voordelen. Wanneer er echt problemen zijn, dan wordt dit professioneel opgelost. Brand, ongevallen, aanrijdingen... Bij dit soort ellende, is de troost dat Zweden uitstekend georganiseerd is en dat je niet bang hoeft te zijn in een ongeorganiseerde en chaotische Griekse of Spaanse hulpverlening terecht te komen. Ook de gezondheidszorg behoort tot de top van de wereld.

En gezelligheid kent ook hier geen tijd, maar speelt zich met name in en om het eigen huis af. Wil je nieuwe mensen ontmoeten, dan kun je het beste aan activiteiten gaan deelnemen. Tijdens het skiën, schaatsen, zwemmen, kanoën, fietsen, paard- en motorrijden, vindt het socializen van de Zweden plaats. En altijd en overal is er tijd en gelegenheid voor het grillen van worstjes boven het vuur. 
Hier in Torkilsbyn hebben we hele leuke contacten opgedaan met mensen uit de buurt. Borrels en etentjes, maar ook een feestje op zijn tijd, daar is men hier echt wel voor in. Ook spontaan krijgen we regelmatig een sms-je met de vraag om op een mooie plek gezamenlijk te lunchen of iets met elkaar te drinken. Dus ja, socializen gaat hier iets anders in zijn werk, maar afstandelijk en op zichzelf, dat zijn mensen hier zeker niet.