Een eigen huis ....

25-06-2023

Een plek onder de zon is één van de dingen die een mens gelukkig kunnen maken, zingt René Froger ons al hele lange tijd toe. En hij heeft gelijk. Een huis helemaal voor en van jezelf, dat geeft inderdaad een bijzonder gevoel. Het overkomt ons nu in Zweden; het huurhuis waar we al enkele jaren vertoeven ging plotseling de verkoop in. Een mooie gelegenheid voor een blog over wat er bij het kopen van een huis in Zweden allemaal komt kijken.

De grootste huizensite van Zweden is Hemnet; deze is vergelijkbaar met Funda in Nederland. Zoek je aan je eigen Nederlandse keukentafeltje online naar een stek die aan je eisen voldoet, dan vind je de meest mooie foto's van huizen tegen (in vergelijking met Nederlands vastgoed) zeer aantrekkelijke prijzen. Je kunt online zelfs een makelaar inschakelen die je kunt machtigen om de (verplichte) inspectie te doen en de contracten te ondertekenen. Het is onze ervaring echter dat het belangrijk is zelf te gaan kijken naar het huis van je keuze. De omgeving van de op Hemnet aangeboden huizen wordt vaak niet zichtbaar gemaakt. En het uitzicht op dat mooie meer kan op den duur best eens door het kapbos van de luie buurman worden belemmerd. Bekijk het huis daarom met eigen ogen en laat je goed informeren; dat is ons advies.

Heb je interesse in een huis en wil je het kopen, dan ben je verplicht het huis bouwkundig te laten inspecteren voordat je de aankoop doet. Hiervoor kun je een 'besiktningsman' inschakelen; een bouwkundig expert.

De makelaar is ook meteen de notaris. Deze regelt de eigendomsakte, inschrijving bij het kadasterregister, aanvraag van het kadaster-belastingnummer en afdrachten aan Skatteverket (Zweedse belastingdienst).

Een huis kopen zonder een Zweedse bankrekening is lastig. Het afsluiten van een dergelijke rekening zonder een Zweeds persoonsnummer gaat moeizaam. En ben je in het bezit van een persoonsnummer en een vaste baan, dan nog mag je er niet van uitgaan dat je altijd een 'ja' krijgt op je hypotheek aanvraag, zeker als je nog maar pas bent toegelaten in het Zweedse bevolkingsregister. Een aanbevelingsbrief van een Nederlandse bank kan helpen.

Heb je een persoonsnummer, een bankrekening en een hypotheek voor je nieuwe huis, dan wordt het tijd om je Nederlandse huis te verkopen zou je denken. Maar pas op; je valt nu onder de Zweedse belastingwet. Dat betekent dat je over de winst van de verkoop van je huis 22% belasting mag gaan betalen. Voor deze Zweedse 'winstbelasting' maakt het niet uit in welk land het huis staat dat je verkoopt.

Naast landelijke wetten heeft iedere gemeente in Zweden zijn eigen regels. Als je al je wensen netjes op een rij hebt staan is het raadzaam te onderzoeken of de 'kummun' daarmee akkoord gaat. Zo staan sommige gemeenten toe dat je een biologisch toilet gebruikt, terwijl daar ergens anders boetes aan verbonden zijn. Waar je in de ene gemeente het hele jaar in een caravan mag verblijven, mag je in een andere niet eens in een vrijetijdshuis wonen. Veel informatie is terug te vinden op de gemeentelijke websites.

De meeste Zweedse woningen zijn van hout. Dit materiaal heeft veel onderhoud nodig. Een budget voor reparatie en renovatie is aan te raden. Twee rechterhanden zijn meegenomen. In Zweden zijn lange wachttijden bij het aantrekken van een aannemer niet ongewoon.

In Zweden betaal je, net als in Nederland, gemeentelijke belastingen. De hoogte ervan verschilt nogal per gemeente. Daarnaast is het, vooral op het platteland, heel normaal dat je mee dient te betalen aan gemeenschappelijke kosten. Voorbeelden van dergelijke kosten zijn het sneeuwvrij maken van de gemeenschappelijke privé wegen, onderhoud van picknick plaatsen, zwemstijgers en toeristenvoorzieningen.

En zelfs als je al een handtekening onder het koopcontract hebt staan is de koop van het huis nog niet helemaal rond. Dat is pas het geval wanneer je een aanbetaling van 10% van de overeengekomen koopsom hebt gedaan. Je betaalt overigens niet in Euro's maar in Zweedse kronen. Ook een detail om wel rekening mee te houden.

En dan nog even zaken die opvallen als je in Zweden in gesprek gaat over bijvoorbeeld het kopen van een huis. De mentaliteit van Zweden en Nederlanders verschilt niet veel van elkaar. In een zakelijk gesprek hoef je echter geen gezellig praatje over koetjes en kalfjes te verwachten. De Zweden zijn dan direct en serieus. Het wordt zeer op prijs gesteld als je een woordje Zweeds spreekt. Ook in Zweden is werken heel belangrijk, maar er wordt tevens veel belang gehecht aan vrije tijd, meer dan in Nederland waar de nadruk veelal ligt op geld verdienen.

Al deze zaken brengen je, na een tijdje te hebben gedroomd van rust, ruimte en een romantische houten hut op een idyllische plek, weer even met beide benen op de grond. En dat is belangrijk om niet in de valkuilen te stappen die er natuurlijk zijn. Een goede voorbereiding is alles. En haastige spoed is ook in dit geval af te raden. De Zweden vinden:

'De natuur heeft nooit haast en toch komt alles af.'