Een hoop gezoem, gesteek en gekriebel
Wie kent haar niet: Maya de Bij. Wij waren in ieder geval in onze kinderjaren fan van deze tekenfilmserie die In Nederland van 1977 t/m 1983 werd uitgezonden door de KRO. Wat we toen niet wisten was dat Maya hoofdfiguur is van de in 1912 verschenen bestseller 'Die Biene Maja und ihre Abenteuer' van de Duitse schrijver Waldemar Bonsels. En alhoewel het boek de vorm had van een kinderboek, is het volgens Wikipedia ook te beschouwen als een politieke fabel, waarin de voordelen van de militaristische bijenmaatschappij worden geprezen. Ai, dat werpt een heel ander licht op de schattige tekenfilm ..
Zweden heeft een rijk insectenleven en nogal een reputatie als het om muggen gaat. Wij hebben dit deze zomer aan den lijve ondervonden; we zagen heel wat van die zoemende, kriebelende en vooral ook stekende krengetjes voorbij komen. En in de insectenwereld zijn eerlijk gezegd de georganiseerdheid, de discipline en het recht van de sterkste wel te herkennen. De mierenhoop achterin de tuin van de buren was daarvan een mooi voorbeeld. Je kunt er echt (op veilige afstand dan wel) uren naar kijken hoe het er daar aan toegaat. Een mierenkolonie of volk bestaat uit vrouwtjes (koninginnen) en werksters en mannetjes. Iedereen heeft zijn eigen taak en moet die naar behoren uitoefenen. Indringers worden zonder pardon vernietigd. Op een bepaald moment zagen we zwermen vliegende mieren. Dat zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes uit de kolonie en hun enige doel is om zich voort te planten en een eigen kolonie te starten. De mieren vliegen uit in zwermen en paren vervolgens hoog in de lucht. Dat betekent dus weer feest voor de zwaluwen en de vleermuizen.
Naast mieren waren er natuurlijk de grote zwermen muggen. Hiervan ondervind je met name last tijdens wandelingen in het bos en langs de waterkant. En ondanks het feit dat de avonden in Zweden in de zomer lang zijn jagen deze ettertjes je toch al om een uur of half 10 naar binnen. Verder doen diverse soorten steekvliegen, wespen en bijen het ontzettend goed in Zweden en schrokken we menigmaal van heel veel andere kleine 'monstertjes' die we nog nooit eerder zagen ;-). Want insecten zijn in eerste instantie natuurlijk gewoon een beetje eng en zeker irritant. Toch zijn ze ook heel erg nuttig.
'Insecten vervullen een onmisbare functie in ons ecosysteem en houden vele processen in beweging' vertelt het internet ons. Ze vormen een rijke bron van eiwitten en zijn dus een belangrijke voedselbron voor veel dieren en vogels. Elk insect heeft ook een belangrijke taak in de natuurlijke kringloop. Ze ruimen kadavers op, zorgen voor zuurstofvoorziening en bemesting van de grond en voor de bestuiving van veel gewassen. Verder houden insecten ook elkaar in bedwang. Zo eten lieveheersbeestjes bladluizen en vangen spinnen veel muggen en vliegen. Zelf hebben we een ander 'voordeel' ontdekt van de enorme insectenrijkdom in Zweden:
Luisterend naar al dat gezoem wordt je helemaal zen ..