En .., hoe bevalt het in Zweden?
Dit is een vraag die we veel horen van Nederlandse familie en vrienden. 'Pas gekeken naar dat nieuwe programma 'Het Hoge Noorden'', met Dionne Stax. Toen moesten we meteen aan jullie denken. Vertel eens?' Want inderdaad; er is een nieuw reisprogramma op tv. Het gaat over Nederlanders die ook de sprong in het diepe hebben aangedurfd en die hun geluk zijn gaan beproeven in Scandinavië. En het is leuk (en soms ook herkenbaar) om de verhalen van deze mensen te horen en een inkijkje te krijgen in hun nieuwe leven.
Verhalen van andere Zwederlanders proberen we zelf al een tijdje via allerlei kanalen te volgen. Op diverse forums op facebook zijn we in de loop van de tijd aangehaakt. Benieuwd zijn we namelijk naar wat andere mensen drijft om Nederland te verlaten, wat ze in het Hoge Noorden zoeken, waar ze terecht komen en waar ze tegenaan lopen. En ook Dionne Stax laat het zien; er is niet één bepaald soort Zwederlander. We zien veel verschillende persoonlijkheden, in verschillende leeftijdscategorieën, alleen, samen of met kinderen, met uiteenlopende beroepen en/of interesses. Het zijn echt niet allemaal mensen die een camping of Bed & Breakfast gaan runnen. Een aantal eigenschappen hebben ze wel gemeen; ze zijn avontuurlijk en flexibel, houden van rust, ruimte en natuur en zijn op zoek naar 'een ander leven' dan in Nederland. Ten aanzien van dat laatste punt horen we van anderen vaak terug: de verharding van de Nederlandse samenleving, het veranderende klimaat, het verslechterende milieu en de tegenvallende politieke situatie en slagkracht. Maar ja, als je dan de stap hebt gezet, is het dan op den duur inderdaad allemaal rozengeur en maneschijn?
Elk jaar emigreren er grofweg tussen de 700 en 800 Nederlanders naar Zweden (bron CBS). Van alle Nederlanders die naar Zweden verhuizen gaat 42% uiteindelijk weer terug. Dit lijkt best veel, maar het is het laagste remigratiepercentage van alle Europese landen. De meeste Nederlandse emigranten vestigen zich in en rondom Stockholm. Maar als je kijkt naar het percentage Nederlanders van het totale inwonersaantal per gemeente, vind je de hoogste dichtheid aan Nederlanders in de meer landelijke provincies Värmland en Dalarna. Over het algemeen worden Nederlanders hartelijk ontvangen in Zweden. Ze worden gezien als mensen die ondernemend zijn, hard werken en goed aansluiten bij de Zweedse cultuur.
Nederlanders zouden zich dus snel thuis moeten voelen in Zweden. En dat is vaak ook zo. Zijn er ook nadelen? O, zeker wel. De ervaring leert het volgende:
- De Zweedse taal (leren) spreken is niet altijd makkelijk. Gesprekspartners spreken soms snel of met een dialect. Spreekwoorden en typische grapjes begrijp je vaak niet. Voordat je zelf volop durft meepraten moet je echt wel een drempeltje nemen. Spreken in een andere taal kost energie.
- Tenzij je voor je emigratie al verzekerd was van een goede baan in je nieuwe thuisland vallen er een hoop zekerheden weg. Een nieuwe baan zoeken kan best een uitdaging zijn. En mogelijk verdien je niet zoveel als in Nederland. En dat is best spannend.
- Ben je net verhuisd dan is er nog een soort 'vakantiegevoel'. Dat gevoel verdwijnt echter op den duur. Het 'je echt thuis voelen' kost echter tijd. Dit is voor sommigen iets waar men doorheen moet.
- Ben je weggegaan omdat je de gehaaste samenleving in Nederland wilde ontvluchten? De rust in het nieuwe thuisland kan toch wel heel langzaam, stil en onwennig overkomen.
- Familie en vrienden ga je na verloop van tijd toch best wel missen.
En tenslotte nog iets vreemds: juist als je geëmigreerd bent zie je Nederland opeens op een andere manier, letterlijk van een afstandje. Wat eerst normaal was wordt bijzonder. Dit is moeilijk uit te leggen. Velen ervaren het echter zo.
Om succesvol te emigreren moet je je aanpassen. Je krijgt te maken met een andere cultuur en een andere mentaliteit. Vind je dit interessant dan kun je er veel van leren. Zelfontwikkeling en persoonlijke groei is een
groot voordeel van het al dan niet tijdelijk wonen en werken in een ander land.
Je moet alles opnieuw ontdekken en er is veel te regelen zonder dat je weet hoe
het allemaal precies werkt. Na enige tijd ervaar je dat je dingen voor elkaar
krijgt die je nooit had gedacht te kunnen. En of je nu wel of niet teruggaat naar Nederland, je wordt er een rijker mens van. Je doet ervaringen op die niemand je meer afneemt.
Hoe het bevalt in Zweden? Het bevalt goed. Er blijft nog sprake van 'twee werelden' die toch steeds meer in elkaar lijken te schuiven. Langzaam veranderen we in 'locals'. Echte vriendschappen worden hechter. Uitdagingen zijn er anders uit gaan zien. Thuis? Thuis wordt de plek waar we bij elkaar zijn, waar we genieten van wat er op dat moment aan moois is en waar we al dat moois kunnen delen met lieve mensen.