Lekker eigenzinnig

30-07-2021

Iedereen heeft het Zweedse woonwarenhuis Ikea inmiddels in het hart gesloten! In de jaren '80 was Ikea echter nog 'het onmogelijke woonwarenhuis uit Zweden'.  In de advertentie uit die tijd hierboven speelt Ikea er mooi op in dat het ons af wilde helpen van het toen nog alom aanwezige Hollandse spruitjes interieur. Grappig genoeg werden we deze zomer ook weer volop aan deze heerlijke Zweedse eigenzinnigheid herinnerd. Zweden is en blijft onconventioneel en durft de dingen anders te doen. 

Om te beginnen is daar de 'utedass' op het terrein bij onze buren. Maar ook bij veel andere huizen wordt deze 'poepdeuze' nog volop gebruikt. En wees eerlijk; doet dit buitentoilet niet ontzettend gezellig aan? 

Verder zijn er de Loppis, wat kort is voor loppmarknad, oftewel rommelmarkt. Loppis is typisch Zweeds. Veel Zweden houden van tweedehands spullen, misschien omdat recyclen er met de paplepel wordt ingegeven. Als je in de zomer over het platteland rijdt zie je heel regelmatig een bordje met daarop Loppis staan, en een pijl welke kant je er voor op moet. Vaak kom je dan bij een huis waar een garage of schuur vol staat met curiosa (serieus, het mag echt geen rommel heten). Je mag er lekker rondsnuffelen en de mensen die een Loppis aan huis hebben dragen helemaal bij aan de beleving door in veel gevallen koffie en fika in de tuin te serveren. 

Aan het einde van het zomerseizoen vieren de Zweden kräftskiva, waarvan we een eigen versie hebben meegemaakt bij één van onze buren. Dit kreeftenfeestje is een traditioneel Zweeds tuinfeest en het valt samen met de vangstperiode van rivierkreeften. Grappig detail is dat overal in de winkels artikelen worden verkocht om het feest leuk aan te kleden. Best wel eigenzinnig, toch?

Zelf hebben we er niet zo bijgelopen, maar iets zegt me dat dat volgend jaar misschien anders zal zijn ;-)