Nog even echt winter!

28-03-2021

In Torkilsbyn is de lente al even begonnen. De sneeuw en het ijs zijn langzaam aan het verdwijnen. In de tuin duiken overal sneeuwklokjes op. Het vriest alleen nog 's nachts. De dagen lengen heel erg snel nu. De vogels laten steeds meer van zich horen. En, zo zegt onze buurvrouw, als de kraanvogels aankomen, dan is het lente!

We konden van de winter echter nog geen genoeg krijgen en daarom zijn we om de kou en de witte wereld nog heel eventjes vast te houden een bezoek gaan brengen aan wintersport plaats Idre, ongeveer 400 km rijden naar het noorden. Daar ligt namelijk nog volop sneeuw. Het plaatsje ligt in de streek Dalarna. Idre Fjäll is het hoger gelegen bergdorp net boven Idre.  Daar is het mogelijk om op 85 km piste heerlijk te skien. De  24 sleep- en stoeltjesliften brengen je naar de top van verschillende hellingen en we waren het er aan het einde van onze wintersportweek over eens: Idre is echt wel een volwaardig wintersport gebied met 8000 slaapplekken! Bij verschillende leuke bergrestaurants kun je prima eten en drinken. Het personeel is vriendelijk en het hele gebied doet gastvrij en verzorgd aan. En natuurlijk kan je, echt op zijn Zweeds, op diverse plekken heerlijk beschut je eigen worstjes grillen langs de piste.  

Buiten het skien is er nog veel meer te beleven in Idre en omgeving. Honden slede tochten worden er georganiseerd. En ook wordt er heel veel op sneeuwscooters gereden. Daarvoor zijn speciale sneeuwscooter wegen aangelegd, te herkennen aan de rode kruizen langs de kant. Heb je je gewone rijbewijs al een tijdje (is het van voor 2000), dan is er geen speciaal 'sneeuwscooter rijbewijs' nodig en mag er naar hartenlust gescooterd worden. Langlaufen kun je er ook tot je erbij neer valt. Regelmatig kruisen de wegen van langlaufers en sneeuwscooters elkaar. 

Erg indrukwekkend was ook ons bezoek aan nationaal park Fulufjället in het dorp Mörkret. We maakten daar een prachtige, ietwat glibberige, wandeling naar de  Njupeskär-waterval, de grootste waterval van Zweden, die nu uiteraard helemaal bevroren is. Wat een adembenemend mooi gebied is dat! Genoten hebben we. Nu dan maar echt op naar de lente!