Noord is het nieuwe Zuid

12-08-2022

Een gesprek met een Nederlandse zorgcollega die in Zweden op vakantie is, bracht me op het idee voor dit blog. Toen zij namelijk aan haar buurman vertelde over haar Noordelijke vakantiebestemming reageerde hij: 'dan kun je toch net zo goed hier in Nederland blijven?'. Hij doelde met zijn opmerking op het weer. Want wil je veel zon op vakantie, dan moet je immers afzakken naar Zuid-Europa. Blijf je in Nederland of ga je naar het Noorden, dan kun je je zonnebril wel thuislaten. En deze buurman is niet de enige met deze overtuiging. Hoog tijd dat ik het weer en het klimaat in Zweden eens onder de loep neem. 

Eigenlijk kunnen we er niet meer omheen; Europa heeft te maken met klimaatverandering. Afhankelijk van de regio ziet men in meer of mindere mate stijging van temperaturen en is er sprake van periodes van grote droogte afgewisseld met meer en heftiger neerslag. Gevaar voor verwoestijning, bosbranden en overstromingen doet zich steeds vaker voor. De Volkskrant kopt eind juli onheilspellend: 'Extreme hitte teistert Zuid-Europa, klimaatverandering raast 'met duizelingwekkende snelheid' voort.' Niet echt meer iets om op de route du soleil voor in de file te gaan staan, toch? 

Maar hoe zit het dan in Zweden met het weer? Kenmerkend voor het klimaat van Zweden zijn de relatief hoge zomertemperaturen en de vrij milde winters in vergelijking met de omringende landen die op dezelfde breedtegraad liggen. Het land profiteert van het feit dat het aan de lijzijde van de bergen in Noorwegen ligt. Deze bergen houden neerslag en depressies voor een groot deel tegen. Ook zorgen de bergen in de zomermaanden voor een föhneffect, waardoor het zelfs in het noorden van Zweden tropisch warm kan worden. Daarnaast is er de matigende invloed van de golfstroom, een warme oceaanstroming, die vanuit de westkust van Noorwegen naar Zweden stroomt. De duizenden meren en de Botnische Golf geven Zweden een relatief warm klimaat. De avonden zijn over het algemeen wel koeler. Maar ondanks de grote kans op zon, kan het uiteraard ook gewoon regenen. Neerslag valt het meeste aan de zuidwest kust. Het midden en oosten van Zweden zijn droger. 

Heeft Zweden dan niet te maken met klimaatverandering? Oh jazeker wel. Niet voor niets skipt Greta Thunberg regelmatig school en zit ze voor het parlementsgebouw in Stockholm. Ze vertolkt hiermee echter wel een mening die er in Zweden leeft. Zweden vindt het klimaat namelijk erg belangrijk. Het verminderen van de effecten van klimaatverandering stond van 1996 tot 2021 hoog op de agenda van de regeringen van Zweden. De Climate Act, een nieuwe klimaatwet in Zweden, stamt uit 2019. Het doel is om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn, vijf jaar eerder dan afgesproken in het klimaatakkoord dat in Parijs werd gesloten.

Zweden is sowieso goed bezig op het gebied van milieu: zo krijg je belastingvoordeel als je spullen laat repareren in plaats van nieuwe koopt, ruimen inwoners afval op tijdens het hardlopen (plogging) en brengen ze kinderen al van jongs af aan liefde voor de natuur bij.

Kortom: persoonlijk vind ik dat het imago van Zweden als vakantieland verbetering verdient. Kom het zelf eens ervaren. Jullie zijn dit weekend van harte welkom voor een drankje in de zon in de tuin en een duik in het meer 😉. Zaterdag en zondag wordt het hier namelijk 28° C.