Over langere lonten en net genoeg

24-09-2022

Natuur, rust en ruimte, dat zijn begrippen waar de meeste mensen aan denken mijmerend over vakantie houden of zelfs wonen in Zweden. Volkomen begrijpelijk; deze aspecten zijn onlosmakelijk met het land verbonden. Waarom er door veel mensen naar wordt verlangd, dat is iets wat ons fascineert. Reden om onze gedachtenspinsels eens uiteen te zetten in een blog.

Als Personal Trainer zal Peter bij rust meteen denken aan 'een toestand na inspanning of een toestand waarin er geen activiteit is'. Deze lichamelijke vorm van rust zorgt er inderdaad voor dat mensen denken rust te ervaren. Toch kan het zijn dat er op dit soort momenten geen rust ontstaat in het hoofd. Voor mensen die overspannen of depressief zijn is het verkrijgen van rust in het hoofd heel moeilijk. Heb je je lichamelijk ingespannen dan kun je door rust te nemen en te gaan slapen weer snel herstellen. Herstel van een burn-out of depressie vraagt maanden en soms zelfs nog langer. Rust in het leven is dus een combinatie van geestelijke en lichamelijke rust.

Dat rust zo moeilijk te realiseren is in deze tijd is eigenlijk niet verwonderlijk. Want wat stellen we hoge eisen aan onszelf tegenwoordig! Onder druk van het zien van de 'geweldige levens' van anderen (Insta, Facebook) leggen we de lat erg hoog. We willen alles bereiken en niets missen. Onze verwachtingen van het leven zijn torenhoog en we kunnen maar slecht met tegenslag en teleurstellingen omgaan. We ontwikkelen een negatief zelfbeeld en gaan steeds harder lopen want 'als ik nou ..... dan word ik wel gelukkig'. Al vanaf zeer jonge leeftijd krijgen we heel veel prikkels te verwerken. We leven in een 'always on' maatschappij. Nog nooit waren de aantallen mensen met problemen door chronische stress, een burn-out of ADHD zo hoog. 

Het bewust opzoeken van rust lijkt dus belangrijker dan ooit. En dat Zweden voor veel mensen daarvoor de plek bij uitstek is, dat is best logisch. Want waar kan je beter de rust opzoeken dan in de natuur? Een bezoek aan een bos of strand kan een weldadig effect hebben. Maar ook goede Scandinavische tradities als een bezoek aan de sauna of een Acem meditatie (Noorwegen) sessie zijn aanraders. Het verminderen van stress is geen sinecure. Het vraagt van je om daadwerkelijk stil te staan en tot jezelf te komen. Het vraagt misschien ook een vernieuwde visie op het leven. In Zweden bestaat een dergelijke visie. Centraal hierbij staat de menselijke behoefte aan evenwicht, gelijkmatigheid en eenvoud. Gestreefd wordt naar een gevoel van voldoening, van precies genoeg op precies het juiste moment. De Zweden hebben daar exact het goede woord voor: lagom. Het betekent zoveel als 'precies goed', niet te veel en niet te weinig maar zo net ertussenin, het middelpunt tussen twee uitersten. 'Hoe dan?' zul je je afvragen. De volgende vier beginselen zal iedere Zweed je aanraden:

1. Een opgeruimd hoofd

Zoals een rommelige kamer zichzelf niet zomaar opruimt, zo krijg je ook niet vanzelf een opgeruimd hoofd. Je zult zelf orde op zaken moeten stellen en actief aan de slag gaan. Bedenk wat je nodig hebt en wat niet. Wat geeft jou stress en waar je krijg je energie van?

2. Offline zijn

E-mails, sms'jes en televisie trekken continu de aandacht. Altijd online zijn, is niet goed voor ons brein. Maak elke dag tijd vrij waarin je niet naar je scherm gluurt. Vooral 's avonds voor het slapen gaan is dat belangrijk. Zet twee uur voor bedtijd alle schermen uit en besteed de resterende tijd aan je familie, of lees een boek.

3. Kom in beweging, elke dag

Bedenk hoe je zelf meer beweging in je dag zou kunnen inplannen. Misschien kun je met de bus naar je werk gaan en een of twee haltes voor je bestemming uitstappen, om het laatste eindje te lopen. Of misschien kun je tijdens je lunchpauze een blokje om lopen. Misschien kun je vaker in de tuin werken. Het is helemaal niet nodig om te zwoegen en te zweten in de sportschool.

4. Genieten mag

Veel mensen verbieden zichzelf zoete lekkernijen: 'O, ik zou dit eigenlijk niet moeten eten, maar...' Gun jezelf liever een gezonde hoeveelheid lekkere dingen en geniet er dan ook van.

Dat rust veel doet met mensen is ook niet verbazingwekkend. Rust heeft een positieve invloed op de gezondheid en het immuunsysteem. Ook worden mensen door rust vriendelijker, geduldiger, verdraagzamer en creatiever. Uiteindelijk zorgt meer rust dus voor een mooiere wereld. En die mooiere wereld is voor ons al een beetje begonnen in Zweden.