Schoon, heel gewoon!

06-06-2022

Na het aardappelavontuur van Peter neem ik zelf even het podium in het kader van de high five 'leven in harmonie met de natuur'. Ik hou ontzettend van de natuur en kan genieten van de fantastische natuurlijke rijkdom die Zweden te bieden heeft. Maar ik hou er echter ook van om verzorgd door het leven te gaan en vind het fijn als mijn huis ook een beetje schoon blijft. Een moeilijk combinatie van wensen naar het schijnt, maar zoals voor alle uitdagingen zijn ook hiervoor oplossingen voorhanden.

Ons huishoudelijk afvalwater wordt afgevoerd via een ingenieus bio-filtersysteem; het afvalwater ondergaat meerdere natuurlijke filteringen (o.a. met behulp van zand) en komt uiteindelijk gewoon weer in de natuur terecht. Tegen iedereen die het maar horen wil vertellen Peter en ik dat het water in het nabijgelegen meer zo schoon is dat je het gewoon kunt drinken. We moeten er dan wel voor zorgen dat er geen schadelijke, agressieve chemische stoffen door ons worden gebruikt voor wat voor toepassing dan ook. 

Voor het schoonmaken van het huis gebruiken we dan ook bijvoorbeeld geen bleekwater, dit bevat chloor en is slecht voor het milieu. Ook chemische ontstoppingsmiddelen gebruiken we niet. De ouderwetse 'ontstopper' doet bij ons weer trouwe dienst. In de supermarkten zijn tegenwoordig al heel wat duurzame schoonmaakmiddelen te vinden. Zo ben ik 'Marcel's Green Soap' en 'Grumme' afwas- en wasmiddel gaan gebruiken. Maar eigenlijk zou ik het leuk vinden om nog een stapje verder te gaan en te kijken hoever ik kom met zelfgemaakte middelen. Ik ontdekte een superleuke website:

Daarom heb ik me voorgenomen om nu de oude voorraad natuurvriendelijke middelen op te maken en daarna met de recepten van deze site te gaan experimenteren. In een vervolgblog zal ik hiervan verslag doen.

Voor wat betreft lichamelijke verzorging is er mijns inziens ook veel te zeggen voor het gebruik van pure, natuurlijke ingrediënten. Onze huid is het grootste orgaan dat we hebben. Als een soort grenswachter heeft de huid de belangrijke taak om te beschermen. Ik ben me er echter van bewust geworden dat er altijd een percentage van wat ik op mijn huid smeer mijn lichaam binnendringt. Daarom ben ik gaan zoeken naar verzorgingsproducten die zijn gemaakt van ingrediënten uit de natuur, zoals plantenextracten en essentiële oliën. Er zijn steeds meer natuurlijke producten op de markt (zoals in Nederland van het merk Weleda en in Zweden Urtekram), maar zelf maken is ook erg leuk. Hieronder al een paar dingen die ik ontdekte:

Mijn volgende stap is om (samen met mijn ervaren buurvrouwen) eens op stap te gaan en te kijken welke kruiden, bloemen en planten er in de buurt te vinden zijn om de zelfgemaakte producten nog effectiever en weldadiger te maken. Want ik vind schoon heel gewoon (en fijn), maar dit mag niet ten koste gaan van onze prachtige planeet. Wordt vervolgd.