Buitenleven, daar wordt je outdoor

23-02-2021

Sporten is in Zweden een nationaal tijdverdrijf. Buiten het feit dat sporten goed is voor de gezondheid heeft dit in Zweden ook een belangrijk sociaal aspect. Tijdens het sporten ontmoet je elkaar en heb je plezier met elkaar. In onze aanhangwagen hebben we dan ook bij vertrek in de hoeken en gaten nog zoveel mogelijk van onze wandel- en hardloopschoenen, ski benodigdheden en schaatsen gestopt. Een paar mountainbikes hadden we vorig jaar zomer al een keer in Zweden aangeschaft. Kortom, we hebben volop mogelijkheden voor het in de hand houden van onze corona kilo's en het behouden van een goede conditie. 

Vanaf begin januari vriest het in de omgeving al flink en op het ijs van het meer in onze "achtertuin" kan dus naar hartenlust worden geschaatst. Ook kun je kilometers sleeën op de stepslee, waarvan de buurman er enkele in de schuur heeft staan. Deze zijn antiek, maar doen het nog erg goed. Vermoeiend is dat sleeën wel.

En alhoewel je het niet echt een sport kunt noemen, is ijsvissen ook erg populair op de meren hier in de buurt. Peter heeft al eens een poging gedaan om iets te vangen. Een paar uur en ongeveer 15 gaten in het ijs verder was er echter nog niets gevangen. 

Verder kan op diverse plekken in Värmland geskied worden. Ook Årjäng heeft een heuse skipiste. Even buiten het stadje is deze tegen een heuvel aan geprepareerd. Eén sleeplift brengt je naar boven en je kunt links en rechts van de lift naar beneden skien. Voor ongeveer 10 euro heb je er een middag plezier. Zowel boven als beneden kun je er op z'n Zweeds worstjes grillen en ook is er aan de piste drinken en lekkers te koop. De eerste keer dat we er gingen kijken waren er heel veel kinderen aan het skien. Het was vrijdagmiddag en de kinderen hadden 'Utedag'. Dit is iets dat we in Nederland niet kennen. Kinderen op scholen in Zweden worden erg vaak mee naar buiten genomen. Waar kinderen in Nederland in een zweterig gymzaaltje achter een bal aan moeten rennen, gaan ze hier bijna wekelijks een dag of halve dag naar buiten. In de zomer trekken ze vooral de bossen in om te leren over de natuur, paddenstoelen, planten, vogels en dieren. In de winter wordt er veel geskied en geschaatst. Dit gebeurt niet alleen met mooi weer, maar ook als het regent of het koud is. Alleen als het echt bar en boos is en bij heel strenge vorst, dan blijft men binnen. Het motto is hier, er bestaat geen slecht weer, wel slechte kleding.