Staan aan het stuur van ons eigen avontuur

12-01-2022

De feestdagen en de vakanties zijn achter de rug en het gewone leven gaat voor iedereen weer beginnen. Nou ja, gewoon .... Overal ter wereld rijzen de corona besmettingen nog steeds de pan uit. Omicron rules and regs gelden overal in Europa in mindere of meerdere mate. Nederland is weer in lockdown. Boosteren is het toverwoord. Voor het derde jaar op rij houdt het virus de wereld in de houdgreep.

'Wat merken jullie in Zweden nu van de actuele corona situatie?', is een vraag die we vaak krijgen. En eigenlijk lijkt het leven hier vrij gewoon en evenwichtig door te gaan. Zweden kent, in tegenstelling tot veel andere landen, geen algemene lockdown; vele sociale instellingen en functies zijn open. De Zweedse grondwet verbiedt immers ministeriële regelingen, en stelt dat het bevoegde overheidsorgaan, in dit geval het officiële volksgezondheidsagentschap (Folkhälsomyndigheten) alle acties moet initiëren om het virus te bestrijden, in overeenstemming met de Zweedse wetgeving. Zweden past de strategie van groepsimmuniteit toe, in tegenstelling tot de meeste landen die de uiteindelijke eliminatie van het virus nastreven. Hierbij wordt door grotendeels vrijwillige maatregelen de verspreiding zodanig geremd dat het zorgsysteem niet overbelast raakt. Als er lokaal te veel besmettingen zijn, worden extra maatregelen genomen. Daarnaast wordt geprobeerd de kwetsbaren zoveel mogelijk te isoleren totdat de groepsimmuniteit bereikt wordt.

Ina's verjaardag werd gevierd in Karlstad, de hoofdstad en de grootste stad van Värmland. We brachten er een lang weekend door en concludeerden dat een bezoek aan deze stad zeker voor herhaling vatbaar is. Karlstad is een middelgrote mooie verzorgde stad met voor ieder wat wils. Uiteraard kan er naar hartenlust gewinkeld worden. Tevens heeft de stad volop gezellige kroegjes en restaurantjes en voor de cultuurliefhebbers is een bezoek aan diverse musea en galerieën, maar ook een stadswandeling langs de vele prachtige monumentale gebouwen aan te raden. Heel bijzonder was een avondwandeling door het Museiparken, de tuin rondom het Värmland Museum. Deze tuin is in de winter kleurrijk verlicht en omdat er een dik pak sneeuw lag gaf dat hele mooie effecten. We waanden ons echt even in een sprookje. 

Op de terugweg naar Torkilsbyn, kijkend naar het prachtige besneeuwde voorbijglijdende landschap, werd ons gevoel bevestigd ons 'paradijsje' te hebben gevonden. Aan ons doel, het zoeken naar een leven voller van balans, gezondheid en welbevinden wordt door allebei op geheel eigen wijze gewerkt. We doen dit bewust en proberen elk onze onafhankelijkheid en zelfstandigheid te behouden. En onze individuele plannen beginnen steeds meer vorm te krijgen:

Peter: het streven is om, na een leven lang achter een beeldscherm te hebben doorgebracht, meer buiten en meer actief bezig te zijn. Een leuk 'project' in de vorm van een bestaand of een nieuw te bouwen huis zou welkom zijn evenals het helpen en begeleiden van Nederlanders die ook met het idee spelen om te verhuizen naar Zweden. Onderzocht wordt wat er allemaal komt kijken bij een definitieve vestiging in Zweden en het vinden van passend werk.

Ina: schuift een definitieve vestiging voorlopig nog voor zich uit. Het eerst goed leren spreken van de Zweedse taal is essentieel voor het vinden van een passende job. De (online) werkzaamheden voor twee charitatieve instellingen, gericht op jongeren en ernstig zieke kinderen, passen goed, geven de nodige financiële ruimte en bieden de vrijheid om onafhankelijk van plaats te kunnen functioneren. Een droomhuis in Zweden en online droomjobs vormen een prima uitgangspunt. Wel moet nog een klein onderkomen in Nederland worden gevonden, zodat het bijwonen van vergaderingen en evenementen mogelijk wordt. Een zoektocht hiernaar is in volle gang.

We kiezen voor een weg die niet helemaal langs de gebaande paden loopt. Nog steeds zien we onze zoektocht als een avontuur. En 'great things never come from comfort zones'. De twijfel sluipt er heus zo nu en dan wel eens in. Maar wat het avontuur ons tot nu toe bracht is ontzettend de moeite waard. Dus zeggen we nog steeds volmondig JA tegen de nieuwe avonturen in 2022.