Thank you for the music

15-02-2023

Vandaag las ik een artikeltje over het Eurovisie Songfestival 2023. Dat vindt dit jaar plaats in Liverpool. Winnaar in 2022, Oekraïne, is namelijk vanwege de oorlog (nog) niet in staat het evenement te organiseren. Het duo dat Nederland gaat vertegenwoordigen (Mia en Dion) is druk aan het repeteren. De songfestival koorts laait op en verspreid zich snel, niet alleen in Nederland, maar ook in Zweden. En zo ontstond de inspiratie voor dit blog over muziek.

Zweden won ondertussen al zes keer het Eurovisie Songfestival. De eerste keer met ABBA in 1974, de (voorlopig) laatste keer met Måns Zelmerlöw in 2015. Maar ook als ze niet wonnen, eindigden ze de laatste jaren steevast in de top 10. De nationale preselecties onder de naam  'Melodifestivalen', zijn in Zweden zelfs populairder dan het Songfestival zelf. Het Melodifestivalen wordt georganiseerd door Sveriges Television (SVT) en vindt plaats over een periode van zes weken (in 2023 tussen 4 februari en 11 maart 2023). Voorrondes worden gehouden in zes grote steden van Zweden, te weten in Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik en Stockholm. Daar worden 28 acts uitgekozen die deelnemen aan de wedstrijd. Van de 28 komen er 12 in de finale. De winnaar vertegenwoordigt Zweden op het Eurovisie Songfestival. 

Tja, Zweden is een enorm grote speler in muziekland. Muziek is één van de belangrijkste exportproducten van Zweden. Uiteraard denken we bij Zweedse popmuziek meteen aan ABBA. Maar ook Roxette, Europe, Neneh Cherry, Emilia, The Cardigans, Ace of Base, Alcazar, Robyn en Avici komen allemaal uit Zweden. Succesvolle newcomers zijn Zara Larsson, Lykke Li, First Aid Kit en Mohombi. Bovendien heeft Zweden enkele topproducers zoals Max Martin die mede verantwoordelijk zijn voor het geluid van heel wat internationale sterren. En Spotify, wie kent deze muziek service niet, was een startup uit Stockholm.

Stockholm wordt dan ook wel eens het Hollywood voor muziek genoemd. De stad is verschillende iconische arena's rijk, maar ook zijn er veel intieme clubs en unieke concertzalen te vinden. Stockholm wordt veel bezocht door 's werelds grootste en meest invloedrijke artiesten. Voor 2023 zullen Robbie Williams, Michael Bublé, Beyoncé, Madonna en nog een ongelofelijk lange lijst met andere megasterren Stockholm vereren met een bezoek en een concert. Met name de Avicii Arena is een geliefde locatie voor dit soort spektakels. De arena werd geopend in 1989. Op 19 mei 2021 werd de arena Avicii Arena genoemd - niet alleen als een eerbetoon aan één van de grootste Zweedse artiesten van deze tijd, maar het iconische gebouw, belangrijk onderdeel van de skyline van Stockholm, is nu ook een symbool en hub voor initiatieven gericht op de geestelijke gezondheid van jongeren.

Er zit dus muziek in Zweden! Hoe het komt dat in Zweden muziek zo populair is en Zweedse muziekmakers zo succesvol zijn? In de jaren '40 werd het volgen van muziekonderwijs gestimuleerd door de lessen gratis te faciliteren. In eerste instantie waren de maatregelen bedoeld als tegenbeweging tegen alle 'moderne muziek'. Maar het stimuleren van muziek is tot op de dag van vandaag belangrijk gebleven voor de Zweedse overheid. Waarschijnlijk leveren de lange, koude en donkere winters ook een bijdrage. Muziek spelen is een uitstekende remedie om verveling tegen te gaan of om het gezellig te maken. In de zomer is er dan weer midzomer waar zang en muziek onmisbaar zijn. Tel daarbij op het feit dat de Zweden erg goed Engels spreken en zingen en het wereldwijde succes lijkt dan eigenlijk niet meer zo vreemd.